Tuuriski

Kouluttaja

Sirke Viitanen

Olen vantaalainen monilajikoiraharrastaja. Ensimmäiset toko-kisani kävin jo yli 30 vuotta sitten. Sen jälkeen koirat  ovat vaihtuneet ja lajikirjo laajentunut, mutta palo koiraharrastukseen on vain kasvanut. 

Olen harrastanut ja kilpaillut koirillani tokossa, pk-haussa, pk-jäljellä, pk-ek:ssa, agilityssä, paimennuksessa, vepessä ja rally-tokossa. 30 vuoden aikana olen käynyt lukemattomia seminaareja ja kursseja ja ollut kahdella koirallani yhteensä kymmenisen vuotta TOKO-valmennusrenkaassa. 

Heti harrastuksen alkupuolella ryhdyin kouluttamaan myös muita, ensin omissa yhdistyksissäni, ja 2000-luvun alkupuolella myös muissa yhdistyksissä pitkin Suomea ja toisinaan ulkomailla. 2014 perustin sivutoimisen yrityksen tähän tarkoitukseen, ja 2021 toiminta muuttui päätoimiseksi. Kouluttaessa olen päässyt tutustumaan monen tyyppisiin koiriin eri lajeissa. Olen oppinut, ettei ole yhtä oikeaa metodia tai filosofiaa, jolla kaikista koirista saa rakennettua luotettavan kisakaverin. Jokaista koiraa ja sen ohjaajaa on katsottava yksilöinä ja löydettävä keinot, joilla heistä saa muodostettua hyvinvoivan ja toimivan tiimin.

Olen kisannut tokossa ylimmässä luokassa SM-tasolla koiristani neljällä. Menestynein koiristani, Tuuri, saavutti tokossa henkilökohtaisen hopean 2011, ja maajoukkeessa MM- ja PM-joukkuehopean 2010. Muilla koirilla olen saavuttanut SM-joukkue-, pm- ja rm-mitaleita.

Tokoa kouluttaessa minulla on pitkän kokemuksen myötä reppu täynnä kikkoja liikkeiden opettamiseen. Tärkeintä, ja vaikeinta, kisakoirakkoa rakentaessa on kuitenkin hyvän mielentilan, kommunikaation ja asenteen luominen niin koiralle kuin ohjaajalle, ja tähän panostan koulutuksissani.

Rally-tokoa aloin harrastaa vasta 2016, Tuurin eläkeläis-lajina. 13 kisan jälkeen Tuuri oli RTVA. Laji vei mennessään, ja olenkin osallistunut vuodesta 2016 lähtien joka vuosi SM:iin jossain luokassa. Riski valioitui hieman hitaammin, 15 kisalla, ja poikansa Kuri on varjovalio rallista.

 Pieni, mutta sitäkin pätevämpi T-team Spost dogs-rallitreeniporukkamme on voittanut rally-tokon SM-joukkuemestaruuden 2019, 2021, 2022 ja 2023. 

Rally-tokossa pelkkä yksittäisten temppujen opettaminen ei riitä, vaikka siinäkin riittää työmaata. Kouluttaessa panostan siitä syystä ohjauksen selkeyteen, sujuvaan radan suorittamiseen ja yhteisen kuplan saavuttamiseen.

Kaikki koirani

'Rehti'

TK3 JK2 RTK1 BH Tending XOR

bordercollieuros 2021-

Tulevaisuuden toivoni, rehti tyämiäs. Alku vaikuttaa lupaavalta. 13 kuukauden ikäisenä Rehti korkkasi kisauran rally-tokon alo-luokassa 100 pisteen suorituksella ja luokkavoitolla, ja tokon alokas-luokassa 197 pisteen ykköstuloksella ja voitolla. 15 kuukauden iässä Rehti osallistui ensimmäisiin SM-kisoihinsa tehden kelpo suoritukset: Toko-SM-2022 Rehti sijoittui alo-luokan kuudenneksi ja voitti SM-joukkuepronssia ja Rally-SM-2022 sijoitus oli alo-luokan viides ja SM-joukkuekulta.  Seuraavana kesänä putki jatkui ja Rehti sai  SM-joukkuekultaa rallista ja SM-joukkuepronssia tokosta. Syksyllä 2023 ehdittiin vielä korkata pk-ura jäljellä alo-ykkösellä. Keväällä 2024 Rehti tekaisi TK3:n ja kesän alussa JK2:n. Tokon SM-2024 Rehti voitti voittaja-luokan ja joukkueemme sai kaulaansa hopeamitalit. 3-vuotiaalla Rehdillä on siis nimissään jo viisi SM-mitalia - aikamoinen onnenkalu.


'Kuri'

TK4 EK3 HK1 RTK4 Tending Edge

bordercollieuros 2016-

Kuri Kultapoju on koira, jollaisesta ihmiset puhuvat sanoessaan 'Helppoahan se on, kun sulla on bordecollie!'. Älykäs, yhteistyöhaluinen, helposti palkkautuva ja koulutettavuudeltaan aivan huippu. Valitettavasti Kurin nuoruus meni sairastellessa (ocd ym.), ja sittemmin kisaamista ovat rajoittaneet covid-19 ja pitkät sairaslomat (lihasrevähdys, välilevyprolapsi ym.). Toistaiseksi olemme puuhastelleet sen seitsemää lajia, ja jos rajoitteista ja sairaslomista joskus päästään, jatkamme niissä kisakentillekin. Vuodet 2021-22 menivät kuitenkin vuoroin saikulla, vuoroin kuntoutuksessa. 2023 pääsimme pikkuhiljaa palaamaan kisakentille rallyssa, ja Kuri on nyt varjovalio myös rally-tokosta. 2024 b-tottiksen myötä olemme päässeet palaamaan myös pk-kentille.


'Riski'

FI&SE TVA, FI KVA, FI RTVA HK3 JK3 EK2 vepe2 Tending Icon

bordercollieuros 2009-2022
Riski Reipas, rivakka, tanakka ja punakka.  Koiristani paras, parempi kuin ansaitsisin. Riskin pentunimi oli 'Jyrä' ja se kyllä kuvasi Riskiä hyvin. Riskille kaikki päivät ovat hyviä päiviä, eikä mikään saanut Riskiä jarruttamaan, ei edes ohjaaja. Asialliset hommat hoidettiin kunnialla ja pikkunäpertelyt jätettiin mieluummin muille. Valitettavasti jyrä elämänasenne tuntui pian kropassa, eikä vanhuus kohdellut Riskiä hellästi. Muutama päivä ennen 13-vuotissynttäreitään Riski lähti, kuten oli elänyt - rytinällä.'Tuuri'

POHJ&FI&SE&NO&EE TVA, FI KVA, FI RTVA HK3 JK2 EK1 PPR1 agi3 Tending Conqueror

bordercollieuros 2004-2018

 Tuuri Suuri, ainakin omasta mielestään. Ensimmäinen bordercollieni. Belgien ja sakemannin jälkeen luulin saavani jotain kilttiä ja nöyrää. Sainkin itsenäisen ja älykkään oman tiensä kulkijan. Toimintaa Tuuri kuitenkin rakasti ja sillä lahjoin siitä itselleni parhaan ystävän. Ja niin me kasvoimme yhteen ja jatkoimme yhteisellä polulla yli 14 vuotta.
'Riemu'

TK2 HK2 agi3 Faunittaren Auryn's Myth

belgianpaimenkoira, groenendaelnarttu 1996-2005

 Taisteluparini, tulisielu. Niin kiihkeä, ettei aina itsekään sitä kestänyt. Riemun elämä oli loputonta suurten tunteiden myrskyä, ja se sairastuikin pikkuhiljaa aina vain pahemmin eroahdistukseen ja yleistyneeseen stressiin, joka aiheutti myös fyysisiä sairauksia. Vaikka harrastukset lopetettiin jo varhain, ei epäsäännöllinen opiskelija-/keikkatyöläis-elämä sopinut Riemulle, ja jouduin luopumaan siitä aivan liian varhain.'Ilo'

FI TVA, FI KVA HK3 EK2 JK1 agi1 Wintergame Eclipse

belgianpaimenkoira, groenendaeluros 1992-2006

 Elämäni koira, sielunystäväni. Ei aina se helpoin, täynnä virtaa ja vauhtia, mutta niin tärkeä. Ilo oli ihmisen koira, ja sen työskentelyinto oli loputon. Se kesti kaiken osaamattomuuteni ja paikkasi kisoissa virheeni. Ilpon kanssa harrastaminen oli aina mahtavaa, mitä lajia ikinä eksyimmekään kokeilemaan, ja ainut jarru edistymiselle oli oma rajallinen osaamiseni.'Cole'

TK3 HK2 Opas Cole

saksanpaimenkoiranarttu 1985-1996

 Cole oli opaskoirakoulun pidetty jalostusnarttu, jonka sain itselleni 4-vuotiaana, useammassa kodissa kiertäneenä kodinvaihtajana. Vakaa ja tervepäinen Cole sopeutui hienosti uuteen elämäänsä minun harrastuskoiranani. Muutaman vuoden kuluttua spondyloosi pakotti kuitenkin lopettamaan harrastukset, ja Cole siirtyi hyvin ansaitulle eläkkeelle.© 2024 Tuuriski. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita